måndag 31 mars 2008

Kyckling Marengo à la Anette

Idag blir det kyckling till middag... lite magert och bra.
Kyckling marengo... typ... fast på mitt eget vis.
Som vanligt lite man tar vad man har...
Idag ska båda Hanna och Niklas äta hemma så det blev till att göra mycket...
så här gjorde jag.
Först tog jag ett kilo kycklingfilér som jag skar i bitar och stekte lite. Sen tre st lökar skivades och stektes på lite innan de åkte ner i stekgrytan tillsammans med kycklingen. Två vitlöksklyftor hackade jag i.
sen var det dags för lite mer smaker... två hönsbuljongtärningar, örtsalt, peppar och lite torkad chili till sist smakade jag av med lite mer örtkryddor.
hoppas det kommer smaka

Idag tänkte jag citera lilla fruntimret: "Lustigt vad man ändrar smak. Jag tycker det var snyggare med bikini förr."
Kram/Anette

torsdag 27 mars 2008

Paj

Idag blev det paj till middag. Jag gillar att göra pajer.
jag har två olika pajdegar som jag brukar välja mellan... den ena är den vanliga med 3 dl vetemjöl, 125 gr margarin och 3 msk vatten. Den andra blir lite krispigare och därför lite godare... i den är det 3 dl vetemjöl, 150 g margarin och ett ägg. Båda ska vila i kylen innan i minst 10 minuter. Jag brukar trycka ut dem i formen direkt och sen låta den vila.. den blir så himla hård att jobba med annars.
Fyllningen blir ju lite "man tar vad man har". Just idag blev det röktkorv, fetaost, rödlök, paprika och bacon. Jag lärde mig av en tv-kock att man skulle bryna på fyllningen lite i en stekpanna och hälla i vätskan som ska vara till äggstanningen sen... alltså 3 dl mjölk eller grädde och låta det koka med och ta upp smakerna. Sen silar du av vätskan.
Förgrädda pajskalet i 7 - 8 minuter.
Sen lägger du 1 dl riven ost i botten. Lägger på resten av fyllningen och till sist den avsliade vätskan uppvispad med 3 ägg. Grädda 200 grader i 35 - 40 minuter.

onsdag 26 mars 2008

Laxpudding av gravad lax


I dag blir det laxpudding till middag.
I julas provade jag att grava lax för första gången. Det blev bra men det håller ju inte så länge så efter en vecka gjorde jag laxpudding på resterna av ett recept jag hittade i Allas.
Det blev så himla gott. Nu till påsk gjorde jag gravad lax igen…. Sen satt jag bara och hoppades på att det inte skulle gå åt så mycket att det räckte till en laxpudding igen…
Och det gjorde det.
Så här gör man:
1 gul lök
10 fasta kokta potatisar
Dill
200 gr gravad lax

3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar.

Skala och skiva löken tunt.
Stek den mjuk i smör
Skala och koka 10 fasta potatisar
Skiva potatisen och 200 g gravad lax tunt

Täck en smord ugnssäker form med skivad potatis.
Lägg löken ovanpå. Sen laxen och till sist ett lager till med potatis.
Tillsätt dill
Vispa ägg, mjölk och kryddor
Häll det över formen.
Grädda längst ner i ugnen 175 grader 45 minuter
//Anette

Dagens Puh: Ju längre man ligger i vattnet desto blötare blir man.

måndag 24 mars 2008

Påsk




I helgen var det först 50-års kalas i Havsnäs vilket var riktigt kul. Dessutom åkte vi på en runtur runt om i trakterna där ikring... Harrsjön där farfar bodde, Alanäs där han ligger begravd och lite annat.
På påskafton kom lilla Aylin och sov över till påskdagen. Weronica skulle till Hanna på tjej-middag. Det var jättemysigt att få rå om den lilla helt själv... eller helt själv var det ju inte för Örjan, Daniel och Nancy ville ju vara med på ett hörn också. På påskdagen fyllde Örjan år dessutom så hans syster Linda med familj kom. Det var kanon-väder och Örjan har gjort en snögrotta på gården att sola i. Aylin fick åka pulka för första gången vilket hon gillade skarp.... utom när man stod stilla...
Både igår och idag blev det lunch ute i solen. Grillad korv, det blir alltid mycket godare när man äter det ute eller hur?
Imorgon börjar vardagen igen. Nancy och Daniel har just åkt hem och örjan börjar jobba igen. Men det är ju kort vecka.
kram Anette
Dagens Puh : Kanin är begåvad. Och han har Hjärna. Jag antar att det är därför han aldrig begriper någonting.

tisdag 18 mars 2008

Salladsbröd

Idag blir det soppa till middag.
Till det vill jag ha nybakat bröd. Jag hittade ett nytt spännande recept på ett bröd som innehåller både parmensanost och Sambal oelek (!) smaksättning. Det påminner mycket om det vanliga "brödet" jag brukar göra till soppa men med mer smak då.
Så här gjorde jag:
5 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
25 g jäst
1/2 dl olivolja
12 1/2 dl vetemjöl (ca 750 g)
Smaksättning:
1 tsk sambal oelek
2 dl färskriven parmensanost.

Blanda vatten, salt, jäste och olja samt smaksättningen i en bunke. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills det blir en smidig, rätt lös deg som släpper från kanterna.

Häll degen i en väl oljad långpanna. Strö över mjöl och låt den jästa övertäckt med en bakduk 4 - 5 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Degen är mycket lös och kladdig men det ska den vara. Skär degen till 6 - 8 avlånga bröd. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. Bröden ska inte jäsa en gång till. Grädda ca 10 - 15 minuter tills bröden fått färg.

Det blev riktigt gott. I morgon fyller dotra 24 år.... jisses vad åren går.

Dagens Puh: När man ska ta honung med ballong är det förfärligt viktigt, att man inte låter bina veta att man kommer.
Kram/Anette

tisdag 11 mars 2008

pytt i panna


Idag blir det pytt i panna till middag.... När man har en sambo som äter dom en häst och dessutom ska ha matdosa med sig så finns det sällan rester att göra pytt av.... Jag brukar köpa fryst pytt och "frisera" lite.

Idag hade jag faktiskt kassler i kylen efter helgen och falukorv så det fick bli det jag drygade ut den med... för övrigt är det mest potatis och lök i de där frysta pytterna tycker jag så det behövs lite extra i.
Med rödbetor och stekt ägg blir det i alla fall rätt gott.
I morgon fyller sonen 21 år...Ska testa en ny tårta tror jag.
Dagens puh: För att visa, att man inte alls blev rädd när man hoppade till, kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger liksom för att motionera sig.
kram/Anette

Skotertur



I söndags for vi ut på skoter tillsammans med AnnaKarin, Stefan och Lilla Elin. Jag i kälke bakom AnnaKarin då. Vi for till toppnäset och kokade kaffe i ett vindskydd där... det hann bli jättemörkt innan vi for hem men det var riktigt trevligt.....
Till middag gjorde jag ett recept jag stulit av Racemicke... det med potatismos och strimlad kotlett... jag gjorde min pepparsås men annars gjorde jag rakt av som han gjorde... det blev gott och gick åt gjorde det också så det blev inte med på bild... men det såg ut ungefär som Mickes faktiskt....

lördag 8 mars 2008

Mozzarellakassler

Jag gillar väl för all del kassler men har lite svårt att veta vad jag ska göra med den.... I tidningen "Mat Magasinet" hittade jag det här receptet på mozzarellakassler. Det blev riktigt gott... till det serverade jag klyftpotatis.

Så här gjorde jag.
600 g kassler
1/2 dl inlagd paprika
1 tomat
1/2 dl färska basilikablad
150 g mozzarella

Först ska jag kasslern i skivor och lade upp dem i en ugnsform.
Sedan hackade jag paprikan i bitar. Tog ur kärnhuset hur tomaten och skar även den i bitar. Mozzarellan och basilikan hackades även dem i mindre bitar. Allt detta blanda det jag sedan ihop och klickade ut över kasslern. Sen in i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Alltså snabbt och gott.

Annars så har det varit en ganska snöig dag här i Fjäl. Jag blev bjuden till AnnaKarin och lilla Elin på grillad korv ute i snön. Sen följde de med ut på Bacchuspromenaden och vi passade på att ha ett litet race där i backen hem... Elin vann förstås. Ska slipa på formen och kräva revanch. =)
Dagens Puh :När du trillar ner på någon räcker det inte att säga att du inte kunde hjälpa det, när allt kommer omkring kunde han förmodligen inte heller hjälpa att han hamnade under dig.
Kram/Anette

torsdag 6 mars 2008

Fjällresa



Nu är vi tillbaka efter vår fjälltur... en dag tidigare än beräknat.
Det blev alldeles för dåligt väder, rena snöstormen. Vi fick i alla fall några fina dagar i fjällen även om vädrets makter inte var på vår sida riktigt.
Lilla Aylin var glad ändå hon som synes.
På vägen hem hade vägen drivit igen och jag .... jag drev av vägen...
Typiskt....Jädrar vad jag satt fast i snön... men det finns ju som bekant snälla människor... Tusen tack du okända kille som drog upp mig!
Som Nalle Puh sa: Olyckshändelser är konstiga saker. Man råkar inte ut för dem, förrän man råkar in i dem.
Kram/Anette