onsdag 28 januari 2009

Potatisbullar



Hittade ett recept på potatisbullar igår och kom på att det var evigheter sen jag åt det. Jag lyckades få tag i riktigt stora fina potatisar så jag bestämde mig för att göra det idag. Eftersom jag inte hade alla ingridienser som skulle vara blev Receptet enkelt och självpåhittat.

Jag kokade 4 stora potatisar som jag sedan skalade och rev ganska grovt på rivjärn.
Sen blandade jag potatisen med ett ägg
En bit pujolök skar jag i fina bitar och blandade i..
1 msk potatismjöl
lite mjölk
salt och peppar


sen formade jag till bullar som jag stekte och serverade med knaperstekt bacon och rårörda lingon... riktigt gott

Dagens ord Mae West: Att fela är mänskligt - men det känns gudomligt.

kram//Anette

tisdag 27 januari 2009

Ostfyllda järpar



Till middag här idag blev det ostfyllda järpar. Det var ett tag sen jag gjorde det. Jag hade satsat på att göra Biff ala Lindström och sen någon köttgryta för att rensa frysen lite men när köttet till grytan börat tina insåg jag att det var älgfärs... Så där stod jag med tinad köttfärs och tinad älgfärs..
jag blandade ihop köttfärserna först och sen delade jag upp i två delar. Av ena delen gjorde jag Biff ala Lindström och den andra blev det järpar då.

Nu var det så länge sen vi åt ostfylldal järpar så det fick bli middagsmaten idag. Biff ala Lindström åkte ner i frysen.

Så här gjorde jag järparna:

500 gr köttfärs
2 msk potatismjöl
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 riven lök
Ostkuber

Blanda köttfärsen med allt utom osten till en lagom färs.
forma till järpar runt en ostkub.
Stek.

Jag smakade av skyn med lite grädde. Det blev riktigt smarrigt.

Dagens andra ordspråk är Helen Rowland: Ända sedan Eva satte igång det hela med att bjuda Adam på äpplet har kvinnans straff varit att förse mannen med mat och sedan lida för följderna när han inte tål maten.

kram//Anette

Rårörda lingon



Eftersom det serveras gröt till frukost varje morgon..och samma gröt blir det till att variera sylten. Länge nu har det varit blåbärssylt eller plommonsylt.
Idag letade jag fram lingon ur frysen för att råröra. Enkelt och riktigt gott.

Till 1 liter lingon tar man 3 dl socker som man rör och rör tills det löser sig.
Förvara i kylskåp..

Dagens ord Francois de la Rochefoucauld:Den som lever utan att begå dårskaper är inte så klok som han tror.

kram//Anette

måndag 26 januari 2009

Måndags middag




I helgen har vi fått låna lilla Aylin. Hon är hur underbar som helst... Utom när hon sover. Hon snurrar runt som en helikopter... lägg där till att vi hade Arvid hos oss... en snäll hund i och för sig. Men med rävar på gården och en skällande Bacchus ute gjorde att han skällde inne...
Det finns helger jag sovit godare om jag så säger. Men inget ont som inte har något gott med sig - Jag har sällan sovit så gott som i natt. Tidigt somnade jag också.

Middags maten idag blev enkel. Korv och stuvad spenat. Hungrig måtte jag varit också för jag missade att ta kort innan det var uppätet.

Receptet inte mycket att blogga om heller...

Det får bli ett ordspråk istället, Joseph Addison: De viktigaste beståndsdelarna i ett lyckligt liv är att ha något att göra, någon att älska och något att hoppas på.

fredag 23 januari 2009

Citronkyckling



Idag blir det kyckling till middag. Den här kycklingen har jag bloggat om förut och om jag var lite mer garvad på det här med datorer så hade jag gjort en länk till receptet... men nu fixar jag inte det så jag skriver om det. Det är allt på ett fat i ugnen alltså jätte enkelt och jättegott med citron och honung tillsammans så här göra man:

Det här behövs till 4 pers:
3 citroner
50 g smör
3 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 färsk kyckling, ca 1,2 kilo, delad i 8 bitar Fast jag tog kycklingfiléer
8-10 potatisar, ca 750 g, i klyftor
Servering:sallad

Gör så här:1. Sätt ugnen på 225°. Pressa 2 av citronerna och häll saften i en liten kastrull. Tillsätt smör, honung, vitlök, de repade bladen av rosmarin, salt och peppar. Värm försiktigt tills smöret smält.2. Lägg kycklingdelarna i ett lager i en långpanna. Fördela potatis- klyftorna runtom. Häll citronsmöret över det hela, vänd runt potatisklyftorna i fettet. Tvätta den återstående citronen, dela den i 8 klyftor och fördela bland potatisen.3. Stek mitt i ugnen ca 40 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet släpper lätt från benen.

I kväll kommer Aylin och ska vara här i helgen. Det blir kul!

Dagens ordspråk är ett gammalt från någon vis indian: Döm inte en människa föränn du gått en mil i hans mokasiner...

kram//Anette

torsdag 22 januari 2009

Snabb pasta sås med skinka och vitlök.



Idag har jag riktigt ont i ryggen så jag bestämde mig för lättlagad middag...Sen kom jag i städartagen mitt upp i allt ihopa så köket fick sig en genomgång. Bra för köket - sämre för ryggen... men men.

Skinksåsen är det lättas tänkbara.
Rökt skinka i bitar
creme fraich
pressad vitlök
svartpeppar

Det är det hela.

I morgon ska jag hämta Arvid. Han ska bo här i helgen =) (Arvid är en hund som ägs av min son och hans flickvän)

Dagens ordspråk är Arabiskt: Den som älskar dig mycket ska få dig att gråta

Kram//Anette

onsdag 21 januari 2009

Grekiska biffar med sallad



Idag blev det Biff till middag här. Lite kryddigare variant. Till dem grönsallad och tzatziki (undrar om det stavas så?). Jag odlade ju inte chili och torkade dem så nu fick jag äntligen användning för dem.

Så här gjorde jag biffarna:

500 gr köttfärs
1/2 bunt persilja (eller en stadig näve frysta blev det för mig då)
1 röd chilifrukt (eller lite torkad chili hade ju jag då...)
1 tsk salt
1 krm peppar
1 liten grön paprika hackad i småbitar.
1 ägg
1 tsk rivet citronskal (Jag fick en skal-rivare i julkapp föresten...)

Blanda färsen med det övriga och forma till ovala biffar.
Stek dem i lite smör.

Serveras med sallad, tzaziki och vitt bröd.

Idag fyller min kära mor år! GRATTIS MAMMA!!!

Dagen ord Ashleigh Brilliant: Fatta mod! Vad du än beslutar blir det säkert fel.

kram//Anette

tisdag 20 januari 2009

Fylld lunchkorv




Idag har jag tagit ännu ett steg till att bli "riktig" arbetare på mitt gamla jobb. Jag har fått passerbrickan... Ett litet steg för mänskligheten men rätt stort för mig faktiskt.... Nu är jag "med på banan" igen... eller lite mer i alla fall. Det syns ju att jag jobbar nu och jag kan ta ut arbetskläder (vilket jag inte riktigt har bestämt om jag vill) och jag kan gå och träna på gymmet (vilket jag har bestämt att jag vill) bland annat.

Till middag idag blev det fylld lunchkorv och hemlagad potatismos.
Lättlagat och gott... eller lättlagat och lättlagat. Potatisen jag använde var så förtvivlat små så det var ett elände att skala dem. Jag skalade och skalade i en evighet kändes det som men inte märktes det så mycket i kastrullen inte.

Dagens ord: Man kan inte välja när och hur man ska dö. Det enda man kan bestämma är hur man ska leva.

kram//Anette

måndag 19 januari 2009

Panerad fisk



Idag blev det lättsam middag.... Panerad fisk... köpt färdigpanerad och allt, något jag nästan aldrig köper. Men hur lätt faller man inte för extrapriser?? I alla fall jag. Till fisken serverar jag potatis och tidernas enklaste filsås... Gräddfil blandat med bostongurka....

I kväll är det gympa här i Fjäl.... Vi är några stycken som samlas under Lenas ledning och har gymnastik. Det är riktigt kul och rätt jobbigt också, speciellt för magen..Har upptäckt muskler där som måste legat i träda i många, många år.

I morgon ska jag jobba och luncha med Kajsa. Det var evigheter sen vi träffades så det ska bli såååå kul. För att vi ska hinna surra riktigt mycket har jag gjort paj idag som jag tänkte ta med... då slipper vi slösa bort dyrbar tid i köer på cafeterian eller matsalen...

Dagens ord ett gammalt ordspråk som min mamma brukar köra med: Den som lever får se
kram//Anette

söndag 18 januari 2009

Fläskkarré i lergryta




Fläskkarré i lergryta

Nu är det andra dagen i rad som jag lagar mat i lergryta... Igår blev det kyckling och idag karré. Receptet är från ICA:s receptbok ”Hela Sveriges Husmans”.
Att laga mat i lergryta är både nyttigt (fettsnålt) och praktiskt.... Den bara står där i ugnen i ett par timmar och lagar sig själv.
Så här gör man karré i lergrytan till 6 – 8 portioner.
Ca 1 kg fläskkarré
3 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kinesiks soja
1 tsk malen ingefära
2 – 3 morötter
1 – 2 äpplen
1 – 2 purjolökar
Flingsalt
Salt, peppar.

Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 15 minuter.

Blanda äppeljuice, soja och infefära i en skål. Lägg i köttet och låt marinera medans grönsakerna förbereds.

Skala och skär morötter och äpple i mindre bitar. Ansa och skölj purjolöken.

Torka av lergrytan lätt. Lägg morots-, äppel- och purjolöksbitarna i botten.

Lägg i köttet. Häll marinaden över

Ställ lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Låt grytan stå i ugnen i 2 timmar.

Före servering, strö flingsalt över.

Jag tyckte förra gången att köttet blev lite okryddat så denna gång gned jag in köttet i salt och peppar när jag tagit upp det ur marinaden.

Jag serverade med pressad potatis.

Dagens ord... nr 2 Blacklock: Kärlek och sorg är de närmaste tvillingar.

Anettes bondånger




NU ska det äntligen bli av att blogga...
Julen har mest varit fylld av sjukdommar här.... men anledningen till att jag inte bloggat beror på att jag inte har haft någon kamera så jag kunnat lägga upp bilder och då är det inte så kul att blogga.
Nu har jag fått en kamera av Joel (svärsonen). Tack Joel... eller tack Hanna kanske...Anledningen till att jag fick överta Joels kamera var, häng med här nu: Hanna och Joel köpte ny tv... den de hade förut var Hannas. Joels bror Olle var i behov av en tv. Hanna sa att Olle gärna fick ta hennes gamla om jag fick Joels kamera...Fiffigt va? för mig alltså.. och Olle antar jag.

Nu är Hanna här så jag har fått hem kameran och testat den lite. Brödet på kortet är ett surdegsbröd från Ytterån som finns att köpa på "Gallerian gamla bolaget" i Östersund. Hur gott som helst och bara godare för varje dag... Smakar lite Finland tycker jag Mormor i Finland hade ett bröd som smakar ungefär lika dant.

Till frukost idag skulle jag göra bondomelett. Hanna påstod när den var klar att det inte längre kunde kallas omelett utan möjligen äggröra... Då kallar jag den för bongånger istället. Strunt samma vad det heter gott är det i alla fall.
Man steker bara korv och potatis i tärningar och så häller man över ägg blandat med lite vatten, salt och peppar. Sen steker jag den förmodligen för länge eftersom den inte får kallas omelett i Hannas värld.. men jag gillar inte ägg som rinner..

Dagens ord är Ingrid Bergmans: Att åldras är som att bestiga berg, man blir lite anfådd men man får mycket bättre utsikt.
kram//Anette