lördag 28 februari 2009

Veteskorpor med kardemumma




Idag är det helt underbart vinterväder här. Vi tog fram en utegrill och grillade korv till lunch ute på gården... Därav Bacchus längtasfulla min.

Förutom suttit ute i solen så har jag bakat skorpor idag, så i mitt kök doftar det kardemumma och nybakat... finns det härligare doft. Så här gör jag mina skorpor.

125 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl socker
1 - 2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
13 - 14 dl vetemjöl.

Smält fettet och tillsätt mjölken, värm till ca 37 grader.

Smula sönder jästen och lös upp jästen i lite av degvätskan.

Tillsätt socker salt och kardemumma.

Resten av degvätskan och det mesta av mjölet blandat med bakpulvret.

Blanda väl och låt jäsa ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar.

Kavla ut varje deg till ca 20 x 30 cm och rulla ihop till en rätt smal limpa.

Grädda i 200 graders ugn i ca 15 - 20 minuter.

Låt kallna utan bakduk.

Skär längerna mitt itu på längden, sedan tvärs över i 2 - 3 cm breda bitar.

Färgsätt dem i ugnen i 200 grader ca 7 - 8 minuter.

Torka därefter skorporna i 75 - 100 grader i 2 - 3 timmar.

Dagens ord: Ni är inte kloka som skjuter! Ser ni inte att här finns folk? sa bonden som kom ut i kriget.

kram//Anette

fredag 27 februari 2009

Pannbiff och Varm fruktsallad med kokosyoghurt



I helgen var Hanna här. Vi brukar laga mat tillsammans. Denna helg blev det mest att vi valde recept tillsammans. Hanna hade fullt upp med present tillverkning.
Danne var också här och till middag kom också Niklas och Sara så det var fullt hus. Jättetrevligt!

Så här gjorde jag pannbiffenDet här behövs till 4 pers:
1 kokt kall potatis
1 gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
400 g blandfärs
2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör
1. Sätt ugnen på 150°. Riv potatisen på rivjärnets fina sida.
Finhacka och mjukstek löken i smör under omrörning utan att den
tar färg.
2. Blanda potatis, lök, ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke.
Blanda ner färsen och rör tills smeten är väl blandad.
3. Forma till ganska stora biffar och stek dem i smör.

Varm fruktsallad med kokosyoghurt 4 port:
2 söta apelsiner
2 äpplen
2 dl djupfrysta hallon
2 dl annanasbitar från färsk eller burk (jag tog burk)
1/2 tsk kanel
1 1/2 msk smör
3 msk flytande honung.
Saften av en citron
1 vaniljstån (skalet)

Vanilj och kokosyoghurt:
2 dl naturell yoghurt
1 dl kokosflingor
1 vaniljstång (fröna)
1 tsk flytande honung
1 krm malen ingefära.

Värm ugnen till 125 grader. Skala och tärna apelsiner, skär bort kärnhuset ur äpplena och klyfta dem. Strö kanel över äppelbitarna.

Lägg smöret i en ugnsfast form och låt det smälta i ugnen. Tillsätt honungen, citronsaften och äpplena och sätt tillbaka formen i ugnen tills äpplena mjuknat, vilket tar ca 20 minuter. Skrapa även fröna ur vaniljstången och lägg in skalet i ugnen samtidigt.

Blanda under tiden ihop såsen och använd vaniljstångens frön.

Tillsätt resten av frukterna och bären och låt stå i ugnen tills allt har blivit ordentligt varmt (ca 10 minuter).

serverar med kokosyoghurten.

Idag har jag försökt få lite gjort... alltså i städväg... Jag har dels haft rätt mycket ont på sista tiden och dels prioriterat annat så idag skulle det bli... Jag vet inte jag... så himla mycket gjort blev det ju inte.

Dagens citat: Jag avskyr hushållsarbete, man bäddar, man diskar, man städar och sex månader senare måste man börja om igen.......;)

kram//Anette

tisdag 24 februari 2009

Prototypen....


Försöker mig på en ny hobby.... att sy nallar...
Eller en nalle har jag presterat... Det är en prototyp nu kan dom bara bli bättre.

kram//Anette

söndag 22 februari 2009

Söndagmiddag i skogen




I helgen har Hanna varit här och Daniel... På lördag kom Niklas och Sara också och käkade middag här. Jag får blogga om det senare för Hanna har korten och hon har inte lagt över dem på min dator tror jag.

Idag blev det middag ute. För första gången på flera år körde jag skoter. Vi får se vad ryggen säger om det. Nu var det inte så långt utan bara till Kojan alltså några km....
Där grillade vi korv till middag. Att något så enkelt kan smaka så gott för att man äter det ute i skogen i mörkret.

Dagens ord: Det finns inte mörker nog i hela världen, att dölja ett enda litet ljus

Kram//Anette

torsdag 19 februari 2009

Havrebullar


Idag vaknade jag med migrän... det var evigheter sen jag hade så ont i huvudet som tur är. Nu börjar ju tankarna snurra... är det för tidigt i alla fall att börja jobba... eller är det kanske inte jobbet jag blev dålig av heller? Jag är ju på Öronmottagningen i 6 veckor så det är mycket nytt nu igen... men det är intressant och kul.

I vilket fall så lättade huvudvärken framöver eftermiddagen för att övergå till typ bakis-huvudvärk....
När jag var och hadlade inne i Lit hade det inte släppt ännu och då bestämde jag mig för att det skulle bli soppa till middag. Man har ju inte direkt jätte aptit när man har migrän.. i alla fall inte jag.
Nu släppde det ju men soppa fick det bli ändå. Potatis och purjolökssoppa. Riktigt gott.
Som tur var hade jag jäst hemma så jag bakade havrebular till. Ett recept ur "Vår bästa mat" som jag inte testat förut. Men jag kommer baka dem fler gånger. De var lätta att baka och blev riktigt goda.
Så här gjorde jag 20 stycken

6 dl mjölk
3 dl havregryn
50 g jäst
100 g smör eller margarin
1 msk socker
1 1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Pensling:
vatten
Havregryn
ugn: 250 grader.

Värm 3 dl av mjölken och häll den över havregrynen. Låt dem svälla ca 30 minuter.

Smula ner jästen i havregrynen och klicka i smöret.

Värm resten av mjölken till 37 grader och häll mjölken över jästen . Rör till jästen rörts ut.

Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.

Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar

Forma bitarna till rullar och skär varje del i 10 bitar.

Pensla bullar med vatten och doppa dem i havregryn

Låt jäsa i 30 minuter

Grädda havrebullarna i 250 grader ca 10 minuter.

Dagens ord får bli Ernest Hemingway: Lycka! Å, det är mycket enkelt! Det är bara god hälsa och dåligt minne.

Kram//Anette

onsdag 18 februari 2009

Kyckling Fajitas



Idag provade jag ett nytt recept som jag hittade i Coops Mer Smak.
Lätt att göra och riktigt gott.

Så här gör man 4 portioner:
2 kycklingfileér i strimlor
1 zucchini i bitar
1 paprika i bitar
1 burk majs
2 dl creme fraiche
1 påse fajita spicemix
6 tortillabröd
1 dl riven ost.

Genomstek kycklingstrimlorna i lite olja.
Fräs grönsakerna tillsammans med den färdiga kycklingen.
När de är mjuka tillsätt majsen och därefter creme fraiche och fajita spisemix.

Blanda väl och låt fyllningen bli varm.
Fördela den i tortillabröden.

Rulla ihop bröden och placera dem i en ugnsfast form och strö över riven ost.

Placera formen mitt i ugnen och gratinera i ca 10 minuter, eller tills bröden blivit knapriga.

Jag serverade med en sallad.

Dagens citat Katherine Mansfield: Visserligen hatar jag pengar, men det är bristen på dem som jag hatar mest.

Kram//Anette

söndag 15 februari 2009

Vårkycklig




I helgen har Aylin varit här. Hon är så himla glad och rolig. Niklas var också här en del av helgen och blev Aylins nya favorit sagoberättare.

På lördag provade jag ett nytt recept på kycklig. Det kallades för vårkyckling i Aftonbladet så fast det inte är vår ett endaste dugg här så smakade det riktigt bra.
Så här gjorde jag.

1 hel kyckling ca 1,2 kg

Saltlake för att rimma kycklingen:
2 liter vatten
6 msk salt
2 tsk torkad rosmarin
2 msk färsk kyndel eller timjan
2 lagerblad

Glasyr:
2 msk japansk soja
2 msk honung
2 msk pressad citron.

Koka upp alla ingridienserna till lagen och låt kallna.

Lägg ner kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp i ca 15 timmar.

Låt kycklingen rinna av i en sil eller durkslag.

sätt ugnen på 225 grader. Blanda glasyren och pensla kycklingen med ungefär hälften av den. Ställ undan resten så länge.

Lägg kycklingen i en ugnsfast from och sätt in den i ungen på mittfalsen. Ugnsstek i ca 25 minuter eller till kycklingen fått fin färg... (min blev något överfärgat....hm)

Sänk värmen till 150 grader. Pensla kycklingen med restenav glasyren.

Stek kycklingen tills den är genomstekt. ca 35 - 40 minuter till.

Jag serverade med ris till...

Dagens ord Samuel Johnson: När man har drabbats av en stor olycka bör ens första tanke gälla hur många man har undgått.

kram//Anette

fredag 13 februari 2009

Bra sockerkaka



Jag har inte så ofta kaffebröd nu när barnen flyttat hemifrån. Det var mycket roligare att baka när dom bodde hemma men igår snodde jag ihop en sockerkaka i alla fall.

Jag har ett recept på sokerkaka som är lättsamt och aldrig misslyckas... om man nu kan misslyckas med sockerkaka.

2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält margarin och slå sedan i mjölken/vattnet. Låt det gärna koka upp.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör hastigt ner den heta smör-mjölk blandningen.
Häll i vetemjölet som blandats med bakpulver och vaniljsocker.
Rör så lite som möjligt i smeten men se till så det blandas.

Grädda i 175 gradigt varm ugn. Längst ner i ugnen 35 - 40 minuter.

Nu ska jag snart till doktorn..Ska fixa till mig lite så jag inte skrämmer slag på stackars dr Sven.

I kväll kommer lill Aylin. Hon ska vara hos mig och morfar i helgen.. Det ska bli jättekul.

Dagens ord hittade jag i dagens ÖP: Oroa dig inte för ditt hjärta, det kommer att slå så länge du lever.

kram//Anette

onsdag 11 februari 2009

Rice Crisp Tårta



Danne har ju fyllt 16 år och i helgen tog han skoterkörkort som han klarade med glans! GRATTIS DANNE!!

I helgen var det första gången han var hit sen han fyllde år så då blev det dags för tårta. Det blev en tårta som jag vet är en favorit hos honom.

Rätt lätt att göra är den också förutom i helgen då när en bunke gick sönder så jag fick göra chkoladkrämen två gånger.. men den fadäsen har jag ju bloggat om redan. Så här gör man tårtan i alla fall:

Botten:
3 äggvitor
2,5 dl socker
3 dl Rice Crisp flingor

Vispa vitorna hårt. Blanda i socker och flingor.
Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 40 minuter

Chokladkräm:
1)smält 100 gr smört och 100 gr blockchoklad.
2)koka 2 dl vatten och 5 msk mjöl till en tock smet.
3)Vispa 3 äggulor och 2 dl florsocker.

Blanda ihop smet 1+2+3.
Bred chkoladkrämen på den kalla tårtbotten.
Vispa 5 dl grädde och bred över

Dekorera efter egen smak... min smak sa dajmkulor.

Dagens ord Edgar Dégas: Alla är talangfulla vid tjugofem. Det svåra är att vara det vid femtio.

Sant eller hur? kram//Anette

Onsdag morgon -26 grader




Jag som trodde magen skulle tillåta att jag jobbade idag men inte då...
Vad less jag är på det här nu...

Svinkallt är det också. Enda fördelen med mageländet är ju att jag kan vara hemma och elda för det är såååå attans kallt här annars.

Var ute och gick med hunden nyss hur kallt som helst men ack så vackert.
Blev tvungen att ta några bilder. Undrar om det följde med någon foto-smitta med den kameran? Jag vet att Joel är en fena på att ta kort och att han verkligen gillar det. Börjar känna mig lite smittad av lusten att fota....=)

Nu laddar jag för att våga mig ut i bilen till affären... dom har ju toa där med.

kram//Anette

tisdag 10 februari 2009

Fler vinterbilder



Vilken vacker vinterdag!!



Fick ju överta min svärson Joels gamla kamera. Vad roligt det är att ta kort nu!

Det här korten tog jag för en halvtimme sedan. Vilken underbar morgon va?

kram//Anette

Karré i lergryta



I söndags gjorde jag karré i lergryta igen. Den här gången blev det lite mer "man tager vad man haver" men det blev riktigt, riktigt gott.

Först klappade jag in rikligt med salt och pepparmix i köttklumpen. Stekte den i het panna med smör så att den fick en rejäl stekyta.

Jag hade rotselleri kvar efter Hannas och min pirogtillsverkningen tidigare på dagen. Den skar jag ner tillsammans med morötter och gul lök. Detta lade jag i botten på min lergryta (som hade legat blötlagd i ca 15 minuter).
Sen lade jag i köttet och ca 2 dl köttbuljong.

In i kall ugn på 250 grader i ca 1 1/2 timme.

Skyn silade jag av sedan och använde som bas till såsen.. smakade av med grädde och kryddor.

Dagens ord Schopenhauer: Hövlighet är som en luftkudde: även om ingenting finns i den, så dämpar den livets stötar.

Föresten så funkar min micro igen.... solen skiner och magen känns lite bättre.
Livet kanske ljusnar lite.

kram//Anette

måndag 9 februari 2009

SNÖ!!!




Var ute med Bacchus mitt på dagen och såg att brevlådan här i byn har skaffat sig en luva... såg riktigt kul ut. Här är hur mycket snö som helst... Lite för mycket för min smak. När man är ute med hunden känner man sig som av Barnen från Frostmofjället... Fast de hade väl en get och inte en hund om jag minns rätt men sön och kampen fram i den känns det samma (okej, okej dom hade det värre men jag är rätt matt efter flera dagars magsjuka, så det så!).

Det räcker med snö här nu för ett tag tycker jag. En som verkligen gillar det här vädret och all snön är Bacchus, vår hund. Visst får han det att se riktigt mjukt och skönt ut där han ligger?

Dagens ord får bli ett kinesiskt: Gläd dig åt livet. Din tid har nått längre än du tror.

kram//Anette

Bäst före datum???



Jag har varit sjuk sen jag kom hem från Sala... Magsjuka....Det känns som livet och kraften bokstavligen rinner ur mig. Ont har jag också i magen. Men men nu borde det släppa snart...
Det är inte bara mig det är fel på här hemma. Verkar som allting hos mej har "bäst-före-datum" som går ut lagomt till mars. Så är det jämt. Ska något lite dyrare gå sönder då blir det i februari - mars. Förmodligen för att stora delar av min familj och släkt fyller år i mars...
Först pajade en blandningsskål (inte dyr men rätt ny). Den stod med kall chokladsås på bordet i köket och hade gjort så i någon timme när en bit av den plötsligen bestämmer sig för att lossna. Chokladsås på bordet och golvet. Det blev till att göra ny sås som skulle vara till en födelsedagstårta (recept och bild på den kommer senare... det här är ett rent klago-inlägg....)

Sen fungerar inte hemtelefonen att ringa ut på för 511 gången (varför, varför, varför fungerar det aldrig med billiga bolag ute på vischan).

Sen min mobil... den stänger av sig stup i ett. Idag när jag skulle ringa och anmäla en trafikolycka (nej det var inte jag.. jag var inte ens med utan det var för grannens räkning) dog den två gånger under samma samtal.. eller tre men den stackars skadehandläggaren gav upp där.

Och som kronan på verket så när jag skulle värma bröd i micron så började det blixtra och ryka i den. Har dagit ur sladden men funderar allvarligt på att bära ut den i snön för säkerthets skull.

Nu får det räcka men klagande för den här gången. Mitt i mitt bloggande nu ringer min mobil och som signal har jag djungelbokens "var nöjd med allt som livet ger"... hm..... det är ju en tanke.
Jag HAR ju kunnat vara sjukare...
och t ex min bil fungerar ju fortfarande (peppar, peppar, tvi, tvi)
Mina barn är friska och krya (om nu inte jag smittade dem i helgen)
Varmvattenberedaren funkar (trodde den också gått sönder men det var bara en återställningsknapp som skulle tryckas in)
Ja jag ska nog försöka vara lite nöjd i alla fall.

Nu ska jag och Anja åka störtlopp

kram//Anette

lördag 7 februari 2009

Världens bästa Bacchus och världens bästa honung





Har varit i Sala hos min moster i några dagar med mor och syster. Vi skulle på en begravning i Västerås (mammas moster Helmi) och passade på att träffa mina mostrar och deras gubbar. Riktigt trevligt och roligt var det...
Till och med begravningen eller i alla fall fikat efteråt var en jättetrevlig tillställning.. Begravningar i sig är ju inte det roligaste man kan vara på men tanten var gammal så för den delen var det ju lugnt men ändå... Men efteråt var det kul att få träffa mammas sida av släkten. Det är tråkigt att vi nästan bara träffas vid begravningar. Det pratades om en kusinträff (gör det inte alltid det...?) men vi får se hur det går med den saken.

Vi hade i alla fall trevligt hos moster Marija-liisa. Massor av god mat och bastu varje kväll naturligtvis.
Hennes make Pentti är prisbelönt biodlare och har världens finaste och godaste honung. Vi fick med oss en låda hem... Förutom det fick jag med mig magsjuka men det är en annan historia.

Har jag inte världens finaste och tröttaste hund? Jo... det har jag

kram//Anette