måndag 27 april 2009

Helstekt röding



Igår fick vi nyfångad fjällröding av Niklas och Sara.
Jag saltade in två av dem igår och de fick ligga i kylen tills det var dags att laga till dem idag.
Jag hittade ett recept på helstekt röding på jämtvis.
Receptet följde jag till punkt och pricka utom en sak... messmöret som skulle vara i.
Där fegade jag ur... lite synd kan jag känna så här efteråt men jag var så rädd att förstöra den fina fisken med något jag inte var säker på skulle bli bra.
Vi har två rödingar kvar i frysen nästa gång tänker jag inte fega utan klicka i lite messmör.
Det jag gjorde idag blev otroligt gott ändå. Jag följde alltså det här receptet fast utan messmöret....

Helstekt röding på jämtvis
För 4 personer.


Fin fjällfisk bjuds med gräddsås, kryddad med gräslök,
dill och messmör samt mandelpotatis därtill


Ingredienser
4 portionsrödingar
salt
smör till plåten
1 knippa dill
1 knippa gräslök
3 - 4 dl grädde
1 msk messmör

Rensa fisken men låt huvudet sitta kvar. Skölj väl och salta inuti och runt om. Smält 2-3 matskedar smör i en långpanna i ugn. När smöret är väl brynt läggs fiskarna på plåten och sätts i ugn 200-225grader. Vänd fiskarna om efter ca 5 minuter och stek dem på andra sidan. Hacka dill och gräslök. Slå grädden över fisken, tillsätt dill och gräslök samt messmör. Låt koka ihop tills såsen tjocknar. ös fisken då och då så den blir saftig. Servera med mandelpotatis.

Dagens ord kommer från Pablo Picasso: Jag skulle vilja leva som en fattiglapp med en hel massa pengar.

Kram//Anette

HURRAA!!!!



Idag har jag fått lön... För första gången på 9 år!
Ingen jättelön, jag jobbar ju bara 25% men ändå... en LÖN!!!
Inte bidrag utan LÖN...

Jag har investerat i en ny dataskärm som jag fick till riktigt bra pris (tack Nicke).

Idag blir det rödning till middag. Niklas och Sara har varit till fjälls och is-fiskat och vi fick fina rödingar av dem.
Nu håller jag på baka för att ta med mig fikabröd till jobbet för att tillsammans med dem fira min lön. Jag bakar långpanne-kaka med coca-cola men den har jag bloggat om förut.

Dagens ord: Pengar är som dynga - de måste spridas för att göra nytta

Kram//Anette

tisdag 21 april 2009

Krabblasagne.


Idag blev det som sagt Krabblasagne till middag.
Receptet på det hittade jag en gång på Mollys Hälsoblogg. Det är lätt att göra och riktigt gott.

Krabblasagne
4 portioner
2 burkar krabba à 170 g
1 purjolök
3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
4 msk hackad dill
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
6 lasagneplattor, torkade

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Häll av vattnet från krabban. Ansa, skölj och finstrimla purjolöken.
3. Fräs purjolöken i matfettet, strö över vetemjöl och låt mjöl och smör blandas ordentligt. Häll på mjölk och matlagningsgrädde, koka upp och koka sakta i 2-3 minuter under vispning. Tillsätt dill, krabba och parmesanost, smaksätt med salt och peppar.
4. Varva krabbsås med lasagneplattor i en ugnssäker form. Sätt den mitt i ugnen ca 30 minuter.
5. Servera krabblasagnen med spenat och tomatsallad.

Dagens ordspråk är från Afrika: Det som bereder dig glädje är hälsosam medicin

Kram//Anette

Hur gick det nu då???




Hur gick det då med brödet undrar folk.... eller i alla fall AnnaKarin..
Nja jag ska berätta det någon dag då jag är lite mer i form för att förnedra mig med mina nederlag offentligt här på bloggen.
Idag har jag ont...glömde ta min medicin i morse. Så bra att jag slipper dem blir jag väl aldrig.
Jobbade idag och i går kom jag på att eftersom jag åker med Örjan in så kan vi ta med cykeln och ställa den i Hökbäck så cyklar jag hem... förena nytta med nöje lite så där..... Bra idé igår.....
I dag tyckte jag väl inte att den var lika förträfflig.
När jag slutade jobbet så var det kallt och mulet, huvudet och ryggen värkte dessutom känner jag att det jag trott i flera dagar skulle vara allergisnuva är en helt vanlig förkylning. Börjar få ont i halsen.

Nåja det var bara att bita ihop, sätta sig på cykeln och trampa iväg och trot eller ej det var riktigt skönt.. i alla fall när jag väl var hemma.

I helgen var Aylin här. Måste bara sätta in några underbara bilder på henne. Morfar tog fram en trampbil och de där fula glasögonen hittade hon på Nickes rum tror att de tillhör något gammalt gosedjur för Nicke har då aldrig haft så fula glasögon vad jag vet. Aylin gillade dem skarpt och villa ha dem på hela tiden.

Idag blir det krabblasagne till middag.
Bloggara om det senare

kram//Anette

torsdag 16 april 2009

Hur många timmar har ett dygn?


I går tänkte jag vara lite förutseende.
Jag tänkte baka något framöver och tänkte göra en "fördeg" som det så fint hette.
Den skulle jäsa en timme först rätt varmt och sen mellan 12 - 24 timmar i kylen. Jag vet inte hur jag tänkte men fick för mig att om jag gjorde fördegen igår så kunde jag baka på fredag..... TANKEFEL minst sagt.
Idag på jobbet kom jag på att 24 timmar det blir idag kl 15.... ungefär när jag kommer hem.

Till saken hör att deg-fan ska jäsa 3 x 90 minuter... vilket gör att med all tid utbakning och sånt tar så kommer det bli dags att grädda i 21 -22 tiden...

I råga på allt står det längst ner på receptet att
Brödet skall helst ätas nybakat


Så jag som försöker sluta fika på kvällarna måste ju för skam skull trycka i mig en macka i typ 22 - 23 tiden för att känna om de är goda nybakta så det var värt besväret

Fördegen blev i alla fall ganska stor och man skulle använda 150 gram. Resten kunde man frysa in i 150 grams bitar tills man ska baka nästa gång... det var ju i alla fall bra.

Bilden är på andra jäsningen som är färdig i 19-tiden....

Bilder på färdigt bröd och recept OM det blir gott kommer imorgon

Dagens citat Samuel Baulder: Alla djur, utom människan, vet mycket väl att livets huvudsakliga mening är att njuta av det.

Jag hoppas då få njuta av färskt bröd.... i natt...

kram//Anette

måndag 13 april 2009

Ute-Grillat!





Idag blev det grillat kött gjort på utegrillen för första gången i år. Tyvärr var det inte väder till att sitta ute men gott blev det ändå.
Örjan hade köpt ett "grillspjut" färdigkryddat och allt. Riktigt gott.
Till det friterad potatis och fet sås... inte ens en enda grönsak. Den här påsken har jag svullat som bara den så det vore ju fel att avsluta den på annat sätt.... men i morgon börjar mitt nya liv igen då...
Eller det börjar i kväll för jag och "Fjäls GP" ska ut och springa.

Avdelningen våra olika hundar: Vi har en (Arvid) som gillar solen och ligger och myser och den andra (Bacchus) försöker att lägga sig på de isbitar som är kvar ute på gården... tyvärr smälter de bort.

När dom får ett varsitt tuggben slukar Bacchus sitt medans Arvid (som syns på bilden) leker med sitt säkert en halvtimme innan han fått i sig det...

Dagens ordspråk är tillägnat min far (som väl inte alls kommer att läsa det men ändå): När man är ung längtar man ut. När man är gammal längtar man hem.

kram//Anette

söndag 12 april 2009

Jag fick ett påskägg!!!!




I år fick jag påskägg!!! Det måste vara 10 år sen sist minst..
Jag tror jag slutade få när jag fick barn... alltså 25 år sen då. Men i år fick jag ett jättevackert ägg av mina underbara ungar. I det var det påsk-kaffe och choklad från Åre-chokladfabrik. Himmelskt gott både kaffet och chokladen.
Vad färskt kaffe som är nymalet smakar mer än det vanliga man köper på coop...

Måste bara sätta in ett kort på söta Elin som påsk-kärring också. Hon som lärt sig använda ordet kärring....

kram//Anette

torsdag 9 april 2009

GRATTIS!!



Idag fyller världens bästa Bacchus 8 år.
Det firades med rökta ox-öron både till honom och till världens bästa Arvid... som vi inte har en aning om när han fyller.

Just ja GRATTIS till min allra käraste syster också som fyller år idag.
Blev lite tokig ordning på det där kanske...

kram//Anette

onsdag 8 april 2009

Rågsiktskakor



Idag tog jag och bakade rågsiktskakor...
Det fick bli av sånt jag hade hemma... hade inte rågsikt så det räckte heller så jag drygade ut med rågmjöl/vetemjöl.
Det blev kanske lite grövre men det var bara bra.

Så här är grundreceptet i alla fall.
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap eller honung
1 tsk anis
2 tsk fänkål
13 - 14 dl rågsikt.

Smält margarinet och blanda i mjölk och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i en del av degspadet
Tillsätt resten av vätskan och slat, sirap, kryddorna och nästan allt mjöl.
arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och gör runda bullar.
Kavla ut dem till ca 17 cm diameter.
Nagga och låt jäsa ca 30 minuter, övertäckta på plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter på 225 graders värme

Dagens citat Cathrine Aird: Den som inte kan vara ett gott föredöme kan ju alltid vara ett varnande exempel

Kram//Anette

tisdag 7 april 2009

Pastagratäng med tomat och zuccini



Idag var det dags för ett nytt möte om mitt schema.... eller inte bara mitt alla 4 sekreterare på 2,5 tjänst... Men det blev inställt...
Jag fortsätter väl att jobba utifrån något av de scheman jag fått tidigare. Imorgon är jag då ledig vilket schema jag än väljer att följa.

Provade ett nytt recept till middag
Pastagratäng med tomat och zuccini.

Så här gör man:
200 gr pasta tex penne eller fusilli
1 purjolök
Olja til stekning
1 – 2 vitlöksklyftor
Ca 2 st zuccini
Salt, peppar
Ca 200 gr tärnad bacon
½ tsk torkad timjan, eller en knippe färsk.
¼ - 1/3 tsk torkad red hot chili peppar
Ca 5 tomater i skivor
2 ½ dl kaffegrädde
4 ägg
Ca 100 gr riven ost.

Koka pastan. Fräs pujolöken mjuk i olja och pressa ner vitlöken.
Stek zucciniskivor i olja. Krydda med salt och peppar.
Stek bacontärningarna knapriga.
Blanda pasta, pujolök och bacon i en smord ugnssäker form.
Strö över timjan och chilipeppar.
Lägg på tomatskivor varvat med zuccini.
Vispa ihop grädden med äggen, krydda med salt och peppar.
Häll blandningen i formen.
Strö över riven ost.
Grädda i 200 grader ugn
35 – 40 minuter.

Det blev riktigt smakrikt och gott.
Jag fick dessutom användning för min egen odlade chili och timjan vilket ju var extra roligt.

Dagens ord: Det är så roligt att leva, för då får en si hur det går.
(J A G Acke)

kram i vårvädret//Anette

måndag 6 april 2009

Upptaktsmöte inför Vår-Ruset 2009





I fredags kväll var det dags för oss att träffas med middag och vin (lite mycket för vissa.... som jag då...) inför årets VårRus i Sundsvall.
vi hade beställt en "kall tallrik" någon stans ifrån...
Den var kall och det var en tallrik men det var rätt lite mat på den.
Som tur var hade AnnaKarin gjort tidernas goda efterätt och jag hade bakat bröd som jag tog med så jag blev då mätt i alla fall.

I övrigt hade vi som synes jätteroligt.
Lördagen blev inte fullt lika kul för min del...(plötsligt mindes jag varför jag dricker så sällan men det var så dags då...)
Hanna kom på eftermiddagen och då blev livet lite ljusare.

Sen pajade min bil... men nu ska den gå igen.
I övrigt fortsätter följetongen om mina arbetstider. Förra veckan blev mitt schema ändrat två gånger och på tisdag ska vi ha möte om det igen.
Jisses vad svårt det kan vara..

Kram//Anette

fredag 3 april 2009

Lyxfranska


Idag cyklade jag till affären inne i Lit för första gången i år. Jätteskönt.. ialla fall när jag var hemma igen.
I kväll ska jag träffa ”mitt lag” i vår-Ruset... Visst låter det som jag är tidernas hurtbulle...
Men tyvärr är det mest som det låter. Ikväll är det god mat och vin som gäller tillsammans med dem... inte ett hurtigt steg för mycket ska vi ta.

I brist på annat att göra (och som jag märkte när jag kom hem från affären brist på bröd) så tog jag och bakade lyxfranska idag.
När jag var singel gjorde jag ofta det. Mina ungar älskade det brödet. .. helst rostat och med messmör vill jag minnas.

Så här gör man två bröd:
50 gr jäst
5 dl ljummen mjölk
1 msk salt
2 ägg
2 msk sirap
15 – 17 dl vetemjöl (ca 1 kg)

Blanda ut jästet med mjölken i en bunke.
När jästen löst sig blandar man i salt, sirap, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en deg.
Stoppa hela degbunken i en stor påse och låt degen jäsa i den ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den smidig.
Forma till två runda bröd.
Lägg dem på plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda i 200 grader varm ugn ca 40 minuter.

Morgonmys



Att två hundar som är så otrolig olika varandra som Bacchus och Arvid ändå kan vara såna kompisar.
Imorse när Bacchus kom in och skulle morgonklappas så hamnade dom i en enda hög...

kram//Anette