fredag 25 februari 2011

Surdegsbröd



Nu var det evigheter sen jag bloggade...
Min kamera pajade... Har försökt köpa en jättebillig kamera, idag lyckades jag.
Jag har gjort surdegsbröd.. det var ett pyssel ska jag säga...

Rågsurdeg, start/grund
1 äpple, ekologisk
1500 g fint ekologiskt rågmjöl

Dag 1
Riv äpplet och blanda för hand med 750 g av rågmjölet och 1 liter vatten i en stor burk med lock. Sätt inte fast locket, då kan burken explodera!

Dag 3
Tillsätt resten av rågmjölet och ytterligare 1 l vatten. Rör om och låt stå varmt, t ex i närheten av ett element.

Dag 4.
Dags att använda surdegen.

Det här blir massor av deg....
Jag höll på svimma när jag läste nästa recept... det enda som behövdes var 1 msk av surdegen!! jag hade säkert 5 liter...

Nåja
Ryskt lantbröd gör man så här:
på kvällen
fördeg:
5 dl rågmjöl (300g)
10 dl (600g) vetemjöl
1,5 dl (1100g) grahamsmjöl
1 msk havsalt (jag tog 2 msk flingsalt)
2 gr jäst

gör så här:
på kvällen
Blanda fördegen väl, jät jästa minst 12 timmar.

på morgonen:
Blanda fördegen med övriga ingredienser. Knåda degen i bakmaskin på låg växel i upp till 10 min.
Låt degen vila i 60 min.
Knåda degen rund på bakbordet och låt vila i 10 min.
Rulla sedan ihop degen till en rulle och lägg i mjölad jäskorg med skarven uppåt.
Låt jästa ca 1 time.
Vänd upp brödet på en plåt så skarven ligger neråt.
Snitta ovansidan med två snitt.
Sätt in en långpanna med 2 dl vatten i botten av ugnen och sätt på 250 grader.
När ugnen blivit varm grädda i 250 g i 5 min sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i ca 40 minuter till.

2 kommentarer:

MÅ Gott sa...

Jamen då kan du ju göra hur många bröd som helst utan att göra ny surdeg! Fast det låter ju onekligen som en stor surdeg, man kan ju ändå mata igång en liten.

Hoppas du sitter i en snödriva och njuter av solen! Själv jobbar jag...

/Åsa

Linda sa...

Härligt med lite nya matttips! Har längtat!