måndag 29 augusti 2011

Svartvinbärsmarmelad med vanilj


Svartvinbärsmarmelad är mina barns favorit marmelad, i alla fall av de jag gör själv. Godast blir det med en vaniljstång i men det är också gott utan. Jag har gjort båda sorterna.

Så här gör man:

1 liter repade bär
1 dl vatten
1 vaniljstång
5 dl syltsocker


Lägg bär och vatten i en kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Låt koka sakta ca 5 minuter. Ta kastrullen av värmen och rör i sockret, lite i taget. Låt koka upp och koka kraftigt i ca 3 minuter. Gör geléprovet. Skumma. Låt marmeladen vila ca 15 minuter. Rör försiktigt någon gång under tiden. Plocka upp vaniljstången och häll upp marmeladen på rena varma burkar. Sätt på lock och förvara svalt eller i kylen.

Dagens ord får bli: Jag har kommit fram till att det bästa sättet att ge sina barn goda råd är att ta reda på vad de vill och så råda dem att göra detta.. Harry S Truman

kram//Anette

Inga kommentarer: