måndag 5 september 2011
Matbröd med morötter och andra nyttigheter
Hösten är härlig tycker jag.. skördetid!
Idag blev det soppa till middag, det mesta taget direkt ur trädgårdslandet.
Jag har bloggat om soppa n förut… ”Skördesoppa med klimp”. Den blir ju lite olika från gång till gång beroende på vad som trädgårdslandet har att erbjuda.
Jag älskar soppa och nybakat bröd. Jag bakade idag också fast det var nu på kvällskvisten så den var inte klar samtidigt som soppan, men till kvällsfikat var det klart i alla fall.
Jag gjorde matbröd i morötter och andra nyttigheter i
Så här gjorde jag:
50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader.
Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.
Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
I Helgen var jag och AnnaKarin ner och sprang tjejmilen... eller det var ju inte bara vi... jisses vad folk där var...
Dagens ord eller mer fråga då: varför kallas det rusningstrafik när ingenting rör sig? Robin Williams
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mmm... Ser smaskigt ut! Blir så fin färg av morötter. :-)
Skicka en kommentar