tisdag 18 mars 2008

Salladsbröd

Idag blir det soppa till middag.
Till det vill jag ha nybakat bröd. Jag hittade ett nytt spännande recept på ett bröd som innehåller både parmensanost och Sambal oelek (!) smaksättning. Det påminner mycket om det vanliga "brödet" jag brukar göra till soppa men med mer smak då.
Så här gjorde jag:
5 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
25 g jäst
1/2 dl olivolja
12 1/2 dl vetemjöl (ca 750 g)
Smaksättning:
1 tsk sambal oelek
2 dl färskriven parmensanost.

Blanda vatten, salt, jäste och olja samt smaksättningen i en bunke. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills det blir en smidig, rätt lös deg som släpper från kanterna.

Häll degen i en väl oljad långpanna. Strö över mjöl och låt den jästa övertäckt med en bakduk 4 - 5 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Degen är mycket lös och kladdig men det ska den vara. Skär degen till 6 - 8 avlånga bröd. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. Bröden ska inte jäsa en gång till. Grädda ca 10 - 15 minuter tills bröden fått färg.

Det blev riktigt gott. I morgon fyller dotra 24 år.... jisses vad åren går.

Dagens Puh: När man ska ta honung med ballong är det förfärligt viktigt, att man inte låter bina veta att man kommer.
Kram/Anette

2 kommentarer:

Hanna sa...

Det blir soppa hos också idag! Brödet lät supergott, vill höra betyg på det senare.

Anonym sa...

Håller med, brödet låter jättegott! Vilken mysig höna!!