måndag 4 augusti 2008

Älg-gryta och nybakat bröd


Idag är Hanna här och semestrar lite.
Vi bestämde oss för att göra en gryta på älg... och vi hittade ett recept att använda som bas... men jag vet inte riktigt hur det gick som det gick.... vi smakade och smakade och till sist blev det helt ok men rätt så långt från originalreceptet blev det så här gjorde vi:

Det här behövs till 4 pers:
400 g strimlat älgkött,
2 msk smör
1 purjolök i 2 cm-bitar
150 g champinjoner
5 msk fransk senap
3 dl vitt torrt vin
2 buljongtärningar
1 gul och 1 röd paprika
3 burk crème fraiche (6 dl)
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpepparhackad
persilja till dekoration
Tillbehör: ris

Gör så här:1. Fräs köttet som bör vara rumstempererat snabbt i smör i en traktörpanna.
Tillsätt purjolök och svamp och låt det bryna med en stund.
2. Skeda i senapen och häll på vinet och lägg i buljongtärningarna. Låt puttra ett par minuter under lock.
3. Rör i crème fraiche och soja och låt det puttra ytterligare ett par minuter samt paprikan skivad i bitar (lämna lite paprika att hacka fint till ganering)
Garnera med paprikatärningar och lite persilja.

Innan dess hade jag bakat bröd för i morgon ska vi ut i bärskogen tänkte vi och ville ha med oss något gott till matsäck.. jag gjorde Leilas Rågsiktsbröd som man gör så här:

50 g smör
0.5 dl olivolja
4 dl mjölk 3%
2 tsk salt
1 dl bröd sirap
1.5 msk brödkrydda
1 pkt torrjäst
6 dl rågsikt
1 tks ättika
5 dl vetemjöl special
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Smält smöret i en kastrull och värm med olivolja, mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 45-50 grader.
3. Blanda torrjästen med rågsikten i en bunke och häll ner i degvätskan, tillsätt ättika och börja knåda.
4. Arbeta in vetemjölet i degen, lite i taget tills den börjar släppa i kanterna.
5. Jäs degen i bunken till dubbel storlek under bakduk.
6. Baka ut degen till tekakor på ett mjölat bakbord och snitta dem i fyra bitar (som scones).
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
8. Nagga tekakorna med en gaffel och grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuterGör så här

Idag citerar jag Albert Einstein:
Det finns två sätt att leva,
Antingen som om ingenting är ett under
eller så är allting ett under.

kram/Anette

4 kommentarer:

Anonym sa...

Älggrytsreceptet ser gott ut men jag saknar något litet sött i,en klick gelé eller nåt. Det är bara sura ingredienser annars; senap,creme fraiche o torrt vin.

Anette sa...

Det kanske var det som fattades.... hm... vi var inne på syltlök ett tag men vi orkade inte fara på affären...

Lisa sa...

brödet ser superfint ut!

Anonym sa...

Kan du skriva originalreceptet?