lördag 5 juli 2008

Fyllt bröd med fetaost


En av mina absoluta favoritbröd är det här fyllda brödet.
Det är ett bra bröd för fyllningen är så god att annat pålägg är onödigt.
så här gör man två stycken bröd.
Deg:
5 dl mjölk
50 gr jäst
75 gr rumsvarmt smör eller margarin
2 tsk salt
2 msk honung
ca 13 dl vetemjöl
fyllning:
3 ms rumsvarmt smör
200 gr fetaost
1 msk torkad eller 1/2 dl hackad färsk oregano
5 soltorkade tomater i olja.
Pensling:
Vatten
flingsalt.
Ugn:
250/200 grader

Värm mjölken till 37 gr. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner matfett, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 45 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. knåda och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ca 1 sm tjock avlång kaka.

Bred på matfettet. Smula över osten och strö över oreganon och de hackade tomaterna.

Rulla ihop degen. Vrid om några varv och forma till runda kransar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med salt och strö på salt. Jäs i ca 20 inuter.

Snitta gröden och grädda nederst i ugnen i 250 grader i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 och grädda färdigt i ca 25 minuter. Låt brödet kallna på galler

Lycka till!

Dagens citat får bli från en okänd: Vissa dagar är som trappor, man får välja om man ska gå upp eller ner.
kram/Anette

Inga kommentarer: