söndag 18 januari 2009
Fläskkarré i lergryta
Fläskkarré i lergryta
Nu är det andra dagen i rad som jag lagar mat i lergryta... Igår blev det kyckling och idag karré. Receptet är från ICA:s receptbok ”Hela Sveriges Husmans”.
Att laga mat i lergryta är både nyttigt (fettsnålt) och praktiskt.... Den bara står där i ugnen i ett par timmar och lagar sig själv.
Så här gör man karré i lergrytan till 6 – 8 portioner.
Ca 1 kg fläskkarré
3 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kinesiks soja
1 tsk malen ingefära
2 – 3 morötter
1 – 2 äpplen
1 – 2 purjolökar
Flingsalt
Salt, peppar.
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 15 minuter.
Blanda äppeljuice, soja och infefära i en skål. Lägg i köttet och låt marinera medans grönsakerna förbereds.
Skala och skär morötter och äpple i mindre bitar. Ansa och skölj purjolöken.
Torka av lergrytan lätt. Lägg morots-, äppel- och purjolöksbitarna i botten.
Lägg i köttet. Häll marinaden över
Ställ lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Låt grytan stå i ugnen i 2 timmar.
Före servering, strö flingsalt över.
Jag tyckte förra gången att köttet blev lite okryddat så denna gång gned jag in köttet i salt och peppar när jag tagit upp det ur marinaden.
Jag serverade med pressad potatis.
Dagens ord... nr 2 Blacklock: Kärlek och sorg är de närmaste tvillingar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag som inte ens har en lergryta. Får ta och gå på loppis där burkar man kunna hitta. Vad gott det ser ut!
Det var riktigt gott... och lättsamt//Anette
Skicka en kommentar