lördag 28 februari 2009
Veteskorpor med kardemumma
Idag är det helt underbart vinterväder här. Vi tog fram en utegrill och grillade korv till lunch ute på gården... Därav Bacchus längtasfulla min.
Förutom suttit ute i solen så har jag bakat skorpor idag, så i mitt kök doftar det kardemumma och nybakat... finns det härligare doft. Så här gör jag mina skorpor.
125 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl socker
1 - 2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
13 - 14 dl vetemjöl.
Smält fettet och tillsätt mjölken, värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och lös upp jästen i lite av degvätskan.
Tillsätt socker salt och kardemumma.
Resten av degvätskan och det mesta av mjölet blandat med bakpulvret.
Blanda väl och låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar.
Kavla ut varje deg till ca 20 x 30 cm och rulla ihop till en rätt smal limpa.
Grädda i 200 graders ugn i ca 15 - 20 minuter.
Låt kallna utan bakduk.
Skär längerna mitt itu på längden, sedan tvärs över i 2 - 3 cm breda bitar.
Färgsätt dem i ugnen i 200 grader ca 7 - 8 minuter.
Torka därefter skorporna i 75 - 100 grader i 2 - 3 timmar.
Dagens ord: Ni är inte kloka som skjuter! Ser ni inte att här finns folk? sa bonden som kom ut i kriget.
kram//Anette
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar