måndag 25 februari 2008

Asiatiska minipiroger

Vi ska åka till fjällen nästa vecka, under sportlovet. Förhoppningsvis blir det mycket tid ute i solen (?) så jag tänkte förbereda en del mat innan. Idag har jag gjort piroger, bra som mellanmål och som kvällsfika. Receptet är i grunden ett recept från Alpnaering men jag har gjort om det en del eftersom jag inte har alla alpnaeringskryddor som det ska vara i. Dom är ganska kryddstarka och ska därför göras ganska små... det är också goda som drinktilltugg.
Så här gjorde jag:

ca 500 g älgfärs
1/2 gul lök
2 msk löksoppepulver (aopnaerings)
250 g strimlad vitkål
2 st grovt rivna morötter
2 vitlöksklyftor
1 tsk örtsalt
2 - 3 tsk senap
2 msk soja
2 köttbuljongtärningar
1 - 2 dl vatten.
Deg:
6 dl vetemjöl
25 g jäst
2 dl vatten (ca 37 grader)
4 msk olja
1 - 2 tsk curry
1 tsk örtsalt
1 ägg till pensling

Stek färsen i en stegryta, fräs i morötter och lök, Tillsätt vitkål, vitlök och övriga kryddor samt buljongtärningar, vatten och rör om. Koka under lock ca 10 minuter.

Arbeta sanbbt ihop degen för hand. Låt den vila ca 20 minnuter och kavla sedan ut den till en stor platta. Använd t ex ett glas för att stansa ut rundlaterna. Fyll med en msk fyllning, pensla kanterna med ägg och tryck igen med en gaffel.Pensla pirogen med ägg. Grädda i 225 g i mitten av ugnen 10 - 15 minuter.

Middagen idag blir korv och makaroner.. inte mycket att skriva om alltså.
kram/Anette

Dagens Puh: Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hoppas at det går bra i fjelen

Micke sa...

Det ser väldigt gott ut...;-)

Hanna sa...

ååh, piroger!!