Finns det någon bättre doft än den av nybakat bröd?
Jag älskar verkligen att baka. Det är lite synd nu när barnen flyttat ut att det går inte åt så mycket bröd…. Jag gillar ju det färska brödet så fryser jag in så blir det mest liggande i frysen. Det här brödet är i alla fall ett favoritbröd. Jättelätt att baka
Dom är jättegoda när dom är nybakade… dom är ok dagen efter men då är dom ganska sega men sen är det bara att kasta om det finns något kvar.
Jag har hittat receptet i ”Annas kokbok” där det kallas ”det fantastiska brödet”
Så här gör man:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g (½ paket) jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 ½ dl vetemjöl.
+ mjöl till utbakningen.
Smula ner jästen, lägg i salt och honung. Värm vatten och mjölk så det blir fingervarmt.
Häll lite av mjölkvattnet över jästen och rör tills det löser sig.
Blanda i resten av mjölkvattnet och mjölet.
Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Låt jäsa 1 ½ timme
Häll försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. Dra ut den försiktigt men försök att röra så lite som möjligt så inte luftbubblorna i degen förstörs.
Använd en degspade eller dylikt att lägga upp degbitar på plåten.
Värm ugnen till 240 – 250 grader
Grädda ca 20 min
Låt kallna på galler utan bakduk
Dom är jättegoda när dom är nybakade… dom är ok dagen efter men då är dom ganska sega men sen är det bara att kasta om det finns något kvar.
Jag har hittat receptet i ”Annas kokbok” där det kallas ”det fantastiska brödet”
Så här gör man:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g (½ paket) jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 ½ dl vetemjöl.
+ mjöl till utbakningen.
Smula ner jästen, lägg i salt och honung. Värm vatten och mjölk så det blir fingervarmt.
Häll lite av mjölkvattnet över jästen och rör tills det löser sig.
Blanda i resten av mjölkvattnet och mjölet.
Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Låt jäsa 1 ½ timme
Häll försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. Dra ut den försiktigt men försök att röra så lite som möjligt så inte luftbubblorna i degen förstörs.
Använd en degspade eller dylikt att lägga upp degbitar på plåten.
Värm ugnen till 240 – 250 grader
Grädda ca 20 min
Låt kallna på galler utan bakduk
Jätte lätt och riktigt, riktigt gott
Lycka till/Anette
2 kommentarer:
Ja men det är bara att skicka hit brödet, eller så får du komma förbi med det. Bara för att jag inte bor hemma så betyder inte det att jag slutat äta bröd!
Förövrigt så är det där brödet förjävla gott!
Hahaha! Jag håller med brorsan!!
Skicka en kommentar